Amerikaanse landbouwminister prijst Nederlandse duurzame kassen: ‘Jullie zijn goed bezig’

Bron: ad.nl

Datum: 30 januari 2020

Sonny Perdue, de Amerikaanse minister van Landbouw (r) proeft met collega Carola Schouten (m) en Louise Fresco van de aardbeien uit de klimaatneutrale kas van de Universiteit van Wageningen.

Sonny Perdue, de Amerikaanse minister van Landbouw, bezocht dinsdag het glastuinbouwcomplex van de Universiteit van Wageningen (WUR). De politicus wilde met eigen ogen zien hoe die Dutchies het voor elkaar krijgen om na de VS de grootste landbouwexporteur van de wereld te zijn. ,,Maar dat stikstofprobleem is voor jullie wel een uitdaging.’’

Een Amerikaanse minister uit de regeringsploeg van president Trump die alles wil weten over duurzame glastuinbouw. Dat vonden ze zelfs bij de Universiteit van Wageningen bijzonder. En dus kreeg Sonny Perdue (73) vandaag in het kassencomplex van de universiteit in Bleiswijk alle ruimte om te vragen hoe die Nederlanders dat toch flikken: met zo weinig ruimte, zo efficiënt landbouw bedrijven. 

Een bezoek aan het innovatieve kassencomplex stond aanvankelijk niet in het Europese reisschema van de uit Georgia afkomstige landbouwminister. Maar Perdue wilde per se met eigen ogen zien wat de laatste ontwikkelingen zijn in de glastuinbouw. Hij kreeg gezelschap van onder meer minister Carola Schouten, de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra en WUR-baas Louise Fresco. 

Klimaatneu­tra­le landbouw is hoe dan ook de toekomst.

Constructie

,,Bij mij thuis in Georgia staan meerdere kassen waarin groente en fruit worden geteeld. Nederlanders zijn verantwoordelijk voor de constructie van deze complexen. Elke keer als ik vragen had, werd ik doorverwezen naar ‘the Dutch’.  Nou, hier ben ik dan. Eerlijk is eerlijk, jullie zijn goed bezig. Wat ik hier in Bleiswijk aantref, is echt top of the bill. Op deze planeet wonen straks tien miljard mensen. Hoe gaan we die allemaal voeden? Om dat voor elkaar te krijgen, moeten we op zoek naar manieren om efficiënter en duurzamer voedsel te telen. Ook in de VS. De techniek die onder meer door Wageningen Universiteit in Bleiswijk wordt ontwikkeld om klimaatneutraal te werken, is voor ons zeer interessant. Het is hoe dan ook de toekomst.’’ 

Perdue geeft geen reactie op de opmerking of de Chinezen deze technologie ook ‘mogen’ importeren. De Amerikaan, gekleed in een spencer met het logo van zijn staat Georgia, gaat wel in op de stikstofproblematiek in Nederland. ,,Dat is zeker een uitdaging. Circulaire landbouw lijkt mij een goed antwoord op dit vraagstuk. En ik verwacht ook veel van data. Data die ons precies kunnen vertellen wanneer en op welke plekken we het beste gewassen kunnen planten.’’

Klimaatneutraal

Efficiëntere landbouw. Daar zijn de honderd medewerkers van Wageningen Universiteit elke dag mee bezig in Bleiswijk. Perdue had de eer KAS2030 te openen, een klimaatneutrale kas waar wordt geëxperimenteerd met fossielvrij (zonder gas) en emissieloos telen, inclusief minimaal gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en hergebruik van water. 

,,We vangen het water dat de planten krijgen op in goten. Zo kunnen we het opnieuw gebruiken. Daarnaast experimenteren we met LED-verlichting. We merken dat aardbeien het bijvoorbeeld heel goed doen op lichtroze LED-licht. Gerbera’s gedijen weer beter met feller licht en we hebben ontdekt dat fresia’s veel harder groeien met dit licht, ze zijn zes tot acht weken sneller volgroeid dan normaal. Zo kun je veel vaker oogsten. We testen dat nu ook met frambozen, typisch een gewas waar steeds meer vraag naar is. Als we dit fruit ook in de winter onder glas kunnen telen, hoeven we dit product niet langer uit andere landen te halen. Scheelt ook weer CO2’’, aldus WUR-onderzoeker Frank Kempkes. 

Perdue absorbeert alle indrukken en informatie, eet nog een paar lokaal geteelde aardbeien en meldt dat vooral de snijbloemen en komkommers zijn interesse hebben. ,,We willen graag handel blijven drijven met de Nederlanders, maar aan de andere kant willen we ook zelfvoorzienend zijn. De technologie die hier wordt getest, is voor ons hoe dan ook interessant. Het komt de productiviteit ten goede en het gebeurt ook nog eens duurzaam.’’

Sonny Perdue, de Amerikaanse minister van Landbouw, opent samen met zijn Nederlandse collega Carola Schouten KAS2030, de nieuwste klimaatneutrale kas van de Universiteit Wageningen in Bleiswijk.