Aziatische beurzen kelderen door zorgen over corona en olieprijs

Bron: volkskrant.nl

Datum: 9 maart 2020

De Aziatische beurzen doken maandag naar beneden door toenemende zorgen over de impact van het coronavirus op de economie, en de prijzenoorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland na een ruzie over de productie van olie. 

De Saoedische minister van Energie, prins Abdulaziz bin Salman Al-Saud, komt aan bij de ingelaste vergadering van de Opec in Wenen. 
Beeld AFP

Zo daalde de beurs in Tokio met 6,2 procent, die in Sidney met 6,1 procent en die in Seoel 4,4 procent.

Saoedi-Arabië heeft de oliekraan opengedraaid vanwege een ruzie met Rusland, waardoor de olieprijs met 30 procent is gezakt. Een vat ruwe olie kostte kort na het opengaan van de Aziatische beurzen iets meer dan dertig dollar. Dat is de grootste prijsdaling sinds het begin van de Eerste Golfoorlog in 1991.

Straffen

Saoedi-Arabië wil Rusland hiermee straffen, omdat Moskou afgelopen weekeinde niet mee is gegaan met een voorstel van de Opec. Deze organisatie van olieproducerende landen had een extra vergadering ingelast omdat er vanwege de uitbraak van het coronavirus veel minder vraag is naar olie. Hierdoor is de prijs van de olie flink verlaagd, en de Opec besloot om de olieproductie met 1,5 miljoen vaten per dag te verlagen in die daling te stoppen. Maar Rusland, dat geen lid is van de Opec, ging hier niet in mee.

Moskou heeft laten weten nu ook zo veel mogelijk olie te gaan oppompen. ‘Alle voorspellingen kunnen uit het raam’, zei Jonathan Baratt van Probis Securities in Sydney tegen persbureau Reuters. ‘Dit wordt een race naar de bodem om bestellingen veilig te stellen.’