Betalingsdienstverlener Worldline koopt branchegenoot Ingenico

Bron: telegraaf.nl

Datum: 3 februari 2020

PARIJS –¬†Betalingsdienstverlener Worldline koopt zijn eveneens uit Frankrijk afkomstige branchegenoot Ingenico. Met de deal, die deels in aandelen wordt afgehandeld, is 7,8 miljard euro gemoeid.

Hierdoor krijgt het Nederlandse Adyen te maken met een grote concurrent. Samen worden Worldline en Ingenico naar eigen zeggen de op drie na grootste speler ter wereld op het vlak van betaaldiensten, met circa 20.000 werknemers die actief zijn in vijftig verschillende landen.

“De combinatie van Worldline en Ingenico biedt een unieke kans om de onbetwiste Europese kampioen in betalingen te cre√ęren,” stelde Ingenico-voorzitter Bernard Bourigeaud in een toelichting. “Deze transactie komt op het moment dat de consolidatie van de sector wordt versneld.”

Premie

Aandeelhouders van Ingenico ontvangen 123,10 euro per aandeel in contanten of in een combinatie van contanten en aandelen. Dat is goed voor een premie van 17 procent ten opzichte van de slotkoers van Ingenico op vrijdag. Ingenico-aandelen zijn het afgelopen jaar al meer dan verdubbeld in waarde, terwijl de koers van Worldline 31 procent is gestegen. Worldline biedt ook aan om obligaties te kopen die om te zetten zijn in Ingenico-aandelen. Na de deal zullen de aandeelhouders van Worldline ongeveer 65 procent van het gecombineerde bedrijf bezitten.

Beide bedrijven kwamen tevens met jaarcijfers. Worldline krikte de opbrengsten in 2019 met bijna 7 procent op tot zo’n 2,4 miljard euro, waarbij de voor het bedrijf belangrijke OMDA-winstmarge aandikte van 21,2 procent tot 23,6 procent. De omzet van Ingenico steeg op vergelijkbare basis met een tiende tot bijna 3,4 miljard euro. Onder de streep bleef hier 208 miljoen euro winst over, tegen 188 miljoen euro in 2018.