Deense bank vraagt tweeduizend medewerkers vrijwillig te vertrekken na witwasschandaal

Bron: ad.nl

13 januari 2020

De door het witwasschandaal geplaagde Danske Bank heeft tweeduizend medewerkers een vrijwillige vertrekregeling aangeboden. De werknemers kregen het aanbod afgelopen vrijdag en hebben tot eind van de maand om te beslissen of ze gebruikmaken van de regeling. De bank heeft wereldwijd zo’n 22.000 mensen in dienst. 

Danske moet flink snijden in de kosten door de stijgende kosten en boetes in de nasleep van een groot witwasschandaal. In 2018 kwam aan het licht dat de Deense bank in het verleden miljarden euro’s aan dubieuze (voornamelijk Russische) geldstromen heeft gefaciliteerd via een filiaal in Estland. 

In onder meer Denemarken, Estland, Frankrijk en de Verenigde  Staten lopen justitiële onderzoeken naar de kwestie. Ook hebben verschillende beleggersgroepen al aangekondigd collectieve rechtszaken aan te zullen spannen. De bank gaat ervan uit dat de boetes voor de kwestie in de miljarden euro’s kunnen lopen. Bovendien moet de bank ook nog eens flink de portemonnee trekken voor strengere controles tegen verdachte transacties, het omscholen van personeel om op antiwitwasbeleid toe te zien en verbeterde IT-systemen. 

Geen gouden handdruk

Danske hoopt met de vrijwillige vertrekregeling het aantal gedwongen ontslagen bij de bank tot een minimum te beperken. Of veel mensen er gebruik van maken is maar zeer de vraag, aldus de Deense media. Die noemden het aanbod niet bijzonder lucratief; een gouden handdruk is het niet, luidt de analyse. 

Bij de grootste bank in Denemarken werken nu nog 11.000 mensen. De financiële instelling voerde vorig najaar al een personeelsstop in. Hoe de vertrekregeling er voor de tweeduizend medewerkers eruitziet, heeft de bank niet bekendgemaakt.