Geldzaken bij internationaal zakendoen

Bron: kvk.nl

Datum: 26 februari 2020

Regel je geldzaken goed als je zakendoet met het buitenland. Bij internationale betalingen loop je namelijk extra risico’s. Buitenlandse afnemers betalen vaak minder snel dan wij in Nederland gewend zijn. Ook kun je met valutarisico’s (schommelingen) te maken krijgen. En hoe zit het met de btw? KVK zet het voor je op een rij.

Betalingsvormen

Als importeur wil je zeker weten dat je de levering op tijd ontvangt. Zeker als je vooruitbetaalt wat veel leveranciers in het begin vaak willen. Ben je exporteur? Dan wil je zeker weten dat je betaalt krijgt als je goederen levert. Vooruitbetaling is dan de veiligste manier. Je klant ziet dit waarschijnlijk anders. Er zijn echter meerdere betalingsvormen denkbaar.

Kredietverzekering

Een kredietverzekering helpt om meer betalingszekerheid te krijgen als je als exporteur op rekening levert. Wanneer je buitenlandse klant niet betaalt, ontvang je het geld van de verzekeringsmaatschappij. Voor deze zekerheid betaal je wel een premie over je omzet.

Valutarisico’s en -schommelingen

Wanneer je in een andere munt dan de euro factureert, loop je een valutarisico. Tussen het moment van facturatie en betaling kan de koers van de munt wijzigen. De valutaschommeling bepaalt of een product of dienst goedkoper of duurder uitvalt. Als dit gebeurt, verandert je winstmarge in positieve of negatieve zin.

Administratie en btw

Bij de export van goederen naar het buitenland bereken je geen btw. Het maakt dan niet uit of je afnemer uit de Europese Unie (EU) komt of niet. Wel gelden er bepaalde voorwaarden. Bij een levering binnen de EU dient zowel de klant als jijzelf een geldig btw-identificatienummer te hebben. Ook moet je kunnen aantonen dat je de goederen naar het andere EU-land vervoert. Je mag dan het 0%-tarief toepassen en berekent geen btw. Lever je producten aan een particulier in een andere EU-lidstaat, dan heeft deze afnemer geen btw-identificatienummer. In dat geval breng je de Nederlandse btw wel in rekening.

Je brengt geen btw in rekening als je bij export aantoont dat de goederen de EU verlaten. Gaat het om import, dan betaal je de Nederlandse btw bij het inklaren van de goederen. Dit bedrag geef je vervolgens in je standaard aangifte omzetbelasting aan net zoals je doet bij de Nederlandse inkopen. Om misverstanden met de Belastingdienst te voorkomen, is het belangrijk dat je administratie bij internationale handel op orde is.

Btw bij diensten

Bij de import en export van diensten gelden andere btw-regels. De belastingdienst heeft een handig hulpmiddel om te bepalen in welk land de dienst belast is.

Voorfinanciering

Door de import- of exportkosten die je maakt, financier je misschien hoge bedragen voor. Daarom is het extra belangrijk om het betalingsgedrag van je buitenlandse klant in de gaten te houden. Hoe langer de betalingstermijn, hoe langer jij jouw klanten aan het voorfinancieren bent. Tegenwoordig zijn er verschillende financieringsvormen om je financiële armslag te vergroten. Je beschikt dan sneller over werkkapitaal.

Meer over KVK Internationaal Ondernemen Canvas

KVK Internationaal Ondernemen Canvas

Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO)

Waarom naar het buitenland?

Hoe vind ik buitenlandse klanten en leveranciers?

Hoe regel ik het internationale transport?

Geldzaken bij internationaal zakendoen

5 valkuilen bij internationaal zakendoen

Hulp van de overheid voor internationaal ondernemen