INTERNATIONAAL ONDERNEMEN Internationale sancties

Bron: kvk.nl

Datum: 27 februari 2020

Bij internationaal zakendoen hoor je regelmatig het woord ‘sanctie’ of ‘boycot’ vallen. Misschien krijg je er zelf wel mee te maken. Bijvoorbeeld omdat je zaken gaat doen met Iran of Rusland. Maar wat is een sanctie? En wat betekent dit voor jou als ondernemer?

Sancties zijn internationale maatregelen tegen een land, organisatie of persoon. Het zijn dwingende instrumenten in het buitenland- en veiligheidsbeleid van de Verenigde Naties (VN) en de Europese Unie (EU). De maatregelen spelen een rol bij ‘het aanpakken’ van ongewenst gedrag van landen, organisaties of personen en in de bestrijding van terrorisme.

De meest voorkomende strafmaatregelen zijn:

  • Wapenembargo’s en handelsbeperkingen: een verbod op de import of export van bijvoorbeeld wapens, beschermende kleding, legervoertuigen en goederen voor tweeërlei gebruik (dual-use goederen), zoals een nachtkijker. Soms geldt een embargo ook voor goederen waaraan gezaghebbers in dat land geld verdienen. Denk aan olie of hout. Er geldt een aanvullende vergunningsplicht voor gevoelige goederen, software en technologie om te voorkomen dat een land deze gebruikt in wapenprogramma’s.
  • Financiële sancties: het bevriezen van banksaldo’s of een verbod op het direct of indirect geld geven aan bepaalde personen en organisaties. Ook kan een algeheel verbod op financiële transacties van en naar een bepaald land gelden.
  • Reis- en visumbeperkingen.

Overzichten met sanctiemaatregelen

Overzichten van sancties zijn te vinden op de website van:

Meer informatie over internationale sancties vind je op de website van de Rijksoverheid.

Diamanten

Er gelden ook sancties op de handel in ruwe diamanten. Het gaat dan om zogenaamde conflictdiamanten of bloeddiamanten. Rebellen verhandelen deze diamanten om een gewapend conflict met de overheid van hun land te financieren. Het Kimberley Proces is een internationaal samenwerkingsverband dat zich inzet om conflictdiamanten uit de handel te weren. Wil je meer weten over het im- of exporteren van ruwe diamanten? Bekijk dan de website van Antwerp World Diamond Centre.

Meer informatie

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een KVK-adviseur via telefoonnummer 088 585 22 22.Nederlandse bedrijven hebben volop kansen over de grens. Met het netwerk en de dienstverlening van KVK ligt de wereld aan je voeten. Alles over internationaal ondernemen.