Investeerder Blackstone wil Nederlandse bank NIBC kopen

Bron: ad.nl

Datum: 14 februari 2020

Exterieur van het hoofdkantoor van de Haagse zakenbank NIBC.
Exterieur van het hoofdkantoor van de Haagse zakenbank NIBC. © ANP

Het Amerikaanse investeringsbedrijf Blackstone is voornemens om de Nederlandse bank NIBC te kopen. Dat maakt de in Den Haag gevestigde bank vandaag bekend. Blackstone Group wil een bod van 9,85 euro per aandeel uitbrengen op alle stukken NIBC die niet in handen zijn van grootaandeelhouders J.C. Flowers en Reggeborgh.

Volgens NIBC bevinden de gesprekken zich inmiddels in een vergevorderd stadium. Blackstone wil de overnameprijs in contanten voldoen. Het aandeel NIBC sloot donderdag op 9,13 euro.

Met J.C. Flowers en Reggeborgh heeft Blackstone al afspraken gemaakt om hun aandelen te kopen. Het totale prijskaartje dat Blackstone aan NIBC hangt bedraagt ongeveer 1,5 miljard euro. De bank heeft zich nog niet uitgesproken over het bod, maar zegt de belangen van al zijn aandeelhouders in het oog te houden. NIBC keerde in maart 2018 na enkele jaren afwezigheid terug naar de beurs.

Gisteren werd bekend dat NIBC de hypotheekrente naar een nieuw laagtepunt brengt. De bank komt met de nieuwe aanbieder Lot Hypotheken, die een 10 jaarsrente van 0,99 procent aanbiedt. Lot is naar eigen zeggen de eerste hypotheekaanbieder die een rente van minder dan 1 procent vraagt voor een hypotheek van tien jaar.

Lot biedt volgens NIBC hypotheken aan volgens de voorwaarden van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het bedrijf kiest er daarom bewust voor om te stunten met de rente voor tienjaarshypotheken. Een kwart van de hypotheken met NHG wordt nog voor deze periode afgesloten, hoewel hypotheken met een looptijd van twintig of dertig jaar de laatste tijd steeds populairder worden.