Merkel en Macron willen topontmoeting met Poetin en Erdogan over Syrië

Bron: ad.nl

Datum: 21 februari 2020

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron hebben tijdens een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin aangedrongen op een ontmoeting met hem en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over de ‘catastrofale humanitaire toestand’ in de Syrische provincie Idlib. Inzet van de top is een politieke oplossing voor het conflict. Dat heeft Merkels woordvoerder donderdag laten weten.

De Franse president Emmanuel Macron (rechts) en de Duitse bondskanselier Angela Merkel in gesprek met de president van de Europese Raad Charles Michel (links) tijdens het EU-begrotingsoverleg in Brussel.
Beeld EPA

Merkel en Macron eisten een onmiddellijk staak-het-vuren en toegang tot het gebied om ‘ongehinderde humanitaire bijstand’ aan de burgerbevolking te verlenen.

Idlib is sinds eind vorig jaar het toneel van een grootschalig militair offensief van het Syrische leger. Dat wil, met de steun van Rusland, de controle heroveren over de noordwestelijke provincie. Turkije, dat aan Idlib grenst, steunt de rebellen tegen wie de Syrische president Bashar al-Assad strijdt. Turkije vreest miljoenen extra vluchtelingen als Assad de regio herovert.

De crisis in Idlib heeft vele honderdduizenden mensen op de vlucht gejaagd. Angela Merkel en Emmanuel Macron spraken donderdag van een ‘catastrofale humanitaire toestand’, waaraan een einde moet worden gemaakt.

‘Ze verklaarden zich bereid’, aldus de verklaring, ‘president Poetin en de Turkse president Erdogan te ontmoeten, om een politieke oplossing voor de crisis te vinden.’ Eerder deze week zei de Amerikaanse president Donald Trump al dat Poetin zijn steun voor Assad moet intrekken en dat er een politieke oplossing voor het conflict in Syrië moet komen.

In de loop van donderdagnacht publiceerden alle 27 Europese leiders een gemeenschappelijke verklaring over Idlib, waarin een einde van alle vijandelijkheden wordt geëist. ‘Het hernieuwde militaire offensief in Idlib door het Syrische regime en zijn bondgenoten, dat enorm veel menselijk lijden veroorzaakt, is onaanvaardbaar. De EU roept alle partijen op om verantwoordelijkheid te nemen voor de humanitaire situatie en de mensenrechten in acht te nemen. Er moet direct humanitaire hulp worden toegelaten’, aldus de verklaring

De staatshoofden en regeringsleiders vragen alle partijen die betrokken zijn bij het Syrische conflict ook om een duurzaam staakt-het-vuren overeen te komen.