Rusland moet toch miljardenvergoeding betalen in Yukos-zaak

Bron: ad.nl

Datum: 19 februari 2020

© AFP

Rusland moet van het gerechtshof in Den Haag toch 50 miljard dollar vergoeding betalen aan enkele aandeelhouders van het voormalige olieconcern Yukos. Eerder kregen de gedupeerde aandeelhouders al gelijk in een zogenoemd arbitragevonnis, maar dat oordeel werd later vernietigd door de rechtbank in Den Haag. Het hof vindt dat de uitspraak van de rechtbank niet juist is, waardoor de arbitrale uitspraak weer van kracht is.

De zaak draait om het faillissement van Yukos van Kremlin-criticus Michail Chodorkovski. De Russische overheid verklaarde het oliebedrijf in 2006 failliet nadat de staat eerder torenhoge belastingaanslagen op had gelegd. Volgens het gerechtshof waren die onwettig en stuurde Rusland doelbewust aan op het bankroet.

Lees ook

Volgens Yukos was er sprake van een ‘politiek gemotiveerde aanval’ op Chodorkovski, een criticaster van de Russische president Vladimir Poetin. Het merendeel van de bezittingen van het bedrijf werden verkocht aan het Russische staatsolieconcern Rosneft. Ook het Nederlandse dochteronderdeel Yukos Finance, waar de buitenlandse bezittingen ter waarde van honderden miljoenen euro’s onder vallen, werd verkocht aan een Russisch bedrijf. De voormalige aandeelhouders bleven met lege handen achter.

Veroordeling

Chodorkovski werd, na een veroordeling voor fraude en belastingontduiking, van 2005 tot eind 2013 opgesloten in een Siberisch strafkamp. Critici meenden dat zijn veroordeling een straf was voor zijn politieke ambities en zijn kritiek op president Vladimir Poetin en het Kremlin.