Sprinkhanenplagen teisteren Afrika

Bron: telegraaf.nl

Datum: 22 januari 2020


KAAPSTAD – Enorme zwermen woestijnsprinkhanen, soms van tientallen kilometers lang, bedreigen de voedselzekerheid in noordoost Afrika. Alleen al in Ethiopië hebben de insecten meer dan 2350 km2 aan gewassen kaalgevreten. De voedsel- en landbouworganisatie FAO heeft de internationale gemeenschap dringend gevraagd om hulp om de sprinkhanen te bestrijden en een humanitaire catastrofe te voorkomen.

Naast Ethiopië worden ook Kenia en Somalië getroffen. De Intergouvernementele Ontwikkelingsautoriteit (IGAD) van de VN heeft laten weten dat één van de Keniaanse zwermen maar liefst 60 kilometer lang en 40 kilometer breed is.

Naast Ethiopië worden ook Kenia en Somalië getroffen. De Intergouvernementele Ontwikkelingsautoriteit (IGAD) van de VN heeft laten weten dat één van de Keniaanse zwermen maar liefst 60 kilometer lang en 40 kilometer breed is.

De laatste keer dat het land met zulke grote sprinkhanenplagen te maken kreeg, was 75 jaar geleden.

Crisis

Directeur Qu Dongyu heeft laten weten dat deze en andere zwermen zich tussen nu en juni met 500 keer kunnen vermenigvuldigen wanneer de insecten niet beter worden bestreden. Daarnaast bestaat er een kans dat de crisis overslaat naar andere landen, zoals Oeganda en Zuid-Soedan. Woestijnsprinkhaan kunnen namelijk 150 kilometer per dag afleggen. „Dit kan de voedselzekerheid van de hele sub-regio bedreigen”, aldus Dongyu in een verklaring gisteren.

Volgens de FAO kan één sprinkhanenzwerm van een vierkante kilometer groot elke dag het voedsel van 35.000 mensen opeten.

Dat is een probleem: In de regio hebben 25,5 miljoen mensen nu al niet genoeg te eten, onder meer door zware overstromingen eind vorig jaar.

Risico

De FAO is dan ook bezig met een versnelde campagne om getroffen landen en andere risicogebieden te helpen met het afwenden van een crisis. „De autoriteiten in de regio hebben zelf al maatregelen getroffen, maar gezien de omvang en urgentie van het probleem, is hulp van de internationale gemeenschap noodzakelijk”, zegt Dongyu.

Volgens de eerste schattingen van de FAO gaat de bestrijding van de sprinkhanenplagen in Ethiopië, Kenia en Somalië alleen al ongeveer $70 miljoen (63 miljoen euro) kosten. woestijnsprinkhanen bedreigen noordoost Afrika.