Virus krijgt belegger in zijn greep

Bron: telegraaf.nl

Datum: 24 januari 2020

AMSTERDAM – Beursgraadmeter AEX is donderdag stevig lager gesloten, door weer opgelaaide handelszorgen en vrees voor een verdere uitbraak van het coronavirus.

De AEX sloot 1% lager op 605,6 punten. De AMX ging 1,1% achteruit naar 931,8 punten.

De AEX sloot 1% lager op 605,6 punten. De AMX ging 1,1% achteruit naar 931,8 punten.

De overige Europese beurzen deden ook een stevige stap terug. De Britse FTSE 100 en de Duitse DAX verloren 0,9% respectievelijk 1%. De Franse CAC 40 leverde 0,7% in.

De Amerikaanse beurzen stonden bij sluiting van de Europese beurzen 0,2% tot 0,6% lager.

Directeur Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer maakt zich geen zorgen over de koersdalingen. „Wij zijn als beleggers de laatste tijd behoorlijk verwend, maar dergelijke minnen horen bij een normale volatiliteit van de beurzen. Nu houdt het coronavirus de markt bezig. Luchtvaartmaatschappijen en bedrijven die in de regio zitten, kunnen geraakt worden. Maar de gevolgen voor de wereldeconomie blijven waarschijnlijk beperkt.”

Dat de Europese Centrale Bank bij zijn besluit de rentes ongewijzigd te laten heeft aangegeven de strategie tegen het licht te houden, vindt Bender alleen maar goed. „De laatste keer gebeurde dat meer dan zestien jaar geleden. Positief is dat de ECB de rente voorlopig laag houdt.”

De uitspraak van Trump vanmiddag dat de Europese Unie geen keuze heeft dan te onderhandelen over een deal met de VS, typeert de president volgens Bender. „Het voordeel van drie jaar Trump is dat je weet wat hij kan zeggen. Hij komt altijd wel weer met een deal om voor het thuisfront te kunnen pronken. De vraag is wel hoe goed deze deals voor de VS zijn.”

 BEKIJK OOK:  Lagarde: ik ben geen financieel adviseur 

De olieprijzen zakten na de stevige tik van gisteren nog eens meer dan 2% weg. De vrees voor de economische gevolgen van het coronavirus en de voorspelling van brancheorganisatie IEA dat het aanbod van schalieolie hoog zal blijven, deden zich voelen.

ASML onderuit

Bij de Nederlandse hoofdfondsen eindigde chemicaliëndistributeur IMCD met een verlies van 3,5% onderaan.

ASML verloor 2,1%. Volgens Joop van de Groep, vermogensbeheerder bij Fintessa, speelde mogelijk de gisteren afgegeven voorzichtige prognose over het eerste kwartaal nog door bij de chipmachinefabrikant. Ook wijst hij er op dat bij een negatief sentiment bedrijven met een hoge waardering vaak het eerste worden getroffen door winstnemingen.

Prosus sloot 2% lager, hoewel de Amerikaanse bank Morgan Stanley een koopadvies op de techinvesteerder plakte.

Staalgigant ArcelorMittal zakte 1,9%.

Voor Randstad hadden beleggers 1,8% minder over. Analisten bij ING wijzen op de negatieve impact om het flexwerk bij overheidsdiensten te beperken.

BEKIJK OOK:  Werkgevers bezorgd over duurdere flex 

Speciaalchemiebedrijf DSM werd 1,6% minder waard, hoewel zakenbank Davy zijn koopadvies herhaalde.

NN Group hield het verlies tot 0,6% beperkt, na een adviesverhoging naar kopen door de Britse bank HSBC.

Betalingsverwerker Adyen had geen enkele last van de tegenwind op de beurs en zette zijn maandenlange krachtige opmars voort met een plus van 1%.

ABN Amro won 0,5%, nadat de topman meldde dat hij hoopt dat de staat zijn belang dit jaar afbouwt.

Midkapper Air France KLM liet 2,5% liggen, uit angst dat de luchtvaartsector getroffen zal worden door het coronavirus. Handelaar Jongbloed van Saxo Bank ziet juist kansen. „Als er positiever nieuws komt over het virus, kan de koers zo met 10% stijgen. Ook al omdat de olieprijs recent sterk is gedaald.”

Boskalis hield het verlies tot 0,1% beperkt, hoewel ABN Amro de maritiem dienstverlener van de kooplijst haalde.

AScX-fonds Sligro dikte 4,1% aan. Beleggers reageerden verheugd op de meevallende winstgevendheid bij het groothandelsbedrijf. Dat er volgens het groothandelsbedrijf een einde lijkt te komen aan kostenstijgingen, viel ook goed.

De toeleverancier aan de chipsector RoodMicrotec zakte 7,6% op de lokale markt na een slecht ontvangen handelsupdate.

HAL kreeg er 1,1% bij. Het investeringsvehikel liet woensdag nabeurs weten dat de waarde van zijn investeringen fors is toegenomen in het voorbije boekjaar.