Zwakste economische groei China in 29 jaar

Bron: nu.nl

Datum: 17 januari 2020

De Chinese economie groeide in het vierde kwartaal van 2019 met 6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat is het laagste groeicijfer sinds 29 jaar. China laat weten dat dit volgens verwachting is.

De trage economische groei komt door de handelsoorlog met de Verenigde Staten en afzwakkende binnenlandse bestedingen, maar is nog steeds binnen de doelstelling van de regering, laat een woordvoerder van het Chinese Nationale Bureau voor de Statistiek weten. Die doelstelling is een groei van 6 tot 6,5 procent.

Het bruto binnenlands product (bbp) groeide met 1,5 procent in het vierde kwartaal ten opzichte van de afgelopen drie maanden. China streeft niet doelbewust een hoge economische groei na en het is normaal dat de groei van het bbp fluctueert, aldus de woordvoerder.

De Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese vicepremier Liu He ondertekenden woensdag een gedeeltelijk handelsakkoord, om voorlopig een eind te maken aan de handelsspanningen tussen de twee landen.

China en de VS zien af van nieuwe importheffingen en de VS zal de importheffingen op Chinese goederen halveren. China heeft toegezegd in de komende twee jaar ruim 200 miljard dollar (bijna 180 miljard euro) meer aan Amerikaanse producten te kopen dan in 2017 en de eigen valuta niet meer te laten devalueren.

Naast een lage economische groei kwam het Chinese Bureau voor de Statistiek ook met dalende geboortecijfers: het aantal geboren baby’s kwam uit op 10,48 per 1.000 Chinezen. Het aantal geboorten is met 14,6 miljoen het laagste aantal sinds 1961.